- περιτονίτιδα
- Η σημαντικότερη πάθηση του περιτοναίου μπορεί να είναι διάχυτη ή περιγεγραμμένη, σε οξεία ή χρόνια μορφή. Οι οξείες διάχυτες π. οφείλονται τις περισσότερες φορές σε διάτρηση, φλεγμονώδη ή όχι, ενός τμήματος του πεπτικού σωλήνα: η κλινική εικόνα είναι δραματική, με δυνατό πόνο στην κοιλιά, σύσπαση των κοιλιακών τοιχωμάτων, παραλυτικό ειλεό, πυρετό, εμετό και λόξυγγα· οι γενικές συνθήκες του οργανισμού εκπίπτουν ταχέως, εμφανίζονται σημεία καρδιοκυκλοφορικής ανεπάρκειας· στη μορφή αυτή, η θεραπευτική αντιμετώπιση, φαρμακευτική και χειρουργική, πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Οι περιγεγραμμένες μορφές, συχνά δευτεροπαθείς σε παθήσεις των οργάνων της κοιλιάς, παρουσιάζονται όταν η αιτία είναι λιγότερο απότομη και βίαιη και το περιτόναιο έχει στην διάθεσή του τον απαιτούμενο χρόνο για να προετοιμάζει μια άμυνα που καταλήγει, σχεδόν πάντα, στο σχηματισμό αποστήματος. Η άμεση επέμβαση πρέπει να έχει προβλεφθεί και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, γιατί υπάρχει η πιθανότητα ρήξης του αποστήματος στην περιτοναϊκή κοιλότητα· αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διάχυτη π., αν και σήμερα τα αντιβιοτικά επιτρέπουν σε πολλές περιπτώσεις την αναμονή, έτσι ώστε η χειρουργική επέμβαση να γίνει όταν η διεργασία έχει κάπως περιοριστεί.
Από τις άλλες πολυάριθμες μορφές π. θα αναφέρουμε τη φυματιώδη, που μπορεί να εμφανιστεί κατά διαφορετικούς τρόπους, αλλά συχνότερα με υποξεία κλινική εικόνα και παραγωγή υγρού στην περιτοναϊκή κοιλότητα· αυτός ο τύπος π. συνοδεύεται συχνά από πλευρίτιδα και ενδεχομένως με περικαρδίτιδα της ίδιας φύσης, αποτελώντας την ονομαζόμενη πολυορογονίτιδα.
* * *η, Νοξεία ή χρόνια φλεγμονή τού περιτοναίου.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ., πρβλ. αγγλ. peritonitis (< περιτόν-αιο + επίθημα -ίτιδα). Η λ., στον λόγιο τ. περιτονῖτις, μαρτυρείται από το 1876 στον Θ. Αφεντούλη].
Dictionary of Greek. 2013.